czwartek, 29 sierpnia 2013

Pizza domowa jak od włoskiego pizzzaiolo!

Nie znam człowieka, który nie lubiłby pizzy. Jeśli tak twierdzi, to  nie jadł naprawdę dobrej!
W tym poście poznacie przepis na świetne ciasto, a dodatki to już Wasza sprawa. Ja wybrałam sos pomidorowy, mozarellę i salami. Wszystko posypane rukolą, którą uwielbiam!. 



Składniki (wystarczy na dwie pizze tej wielkości):
- 15g świeżych drożdży
- 250ml letniej wody
- szczypta cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 400g mąki (przesianej)
- 1/2 łyżeczki soli

Wymieszać na gładko drożdże, cukier, oliwę i łyżeczkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15minut.
Do miski wsypać mąkę, wymieszać ją z solą i delikatnie dolewać rozczyn. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i uformuje się kulka. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć mokrą ściereczką. Ja owijam dodatkowo ręcznikiem, wtedy jest mu bardzo ciepło:) Ciasto powinno podwoić swoją objętość przez minimum 1godzinę.
Po tym czasie zagnieść jeszcze raz ciasto (przez kilka minut). Uformować blaty. Piekarnik nagrzać do 200stopni. Ciasto posmarować sosem pomidorowym i ułożyć dowolne dodatki. Warto zostawić część sera na później i posypać całość pod koniec pieczenia.
Ciasto wstawić do piekarnika na 15 minut. Później dosypać resztę sera i jeszcze 3 - 5 minut.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Ewelinko to jest wielkość dużego talerza ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to jest wielkość talerza obiadowego. Z przepisu wychodzą dwie takie pizze:)

      Usuń
  2. nie ma nic lepszego niż domowa pizza! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmmm właśnie. Dobierasz dodatki tak jak chcesz i ile chcesz:)

      Usuń