poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Spaghetti vege. Pikantnie i aromatycznie.

Jeśli nie macie ochoty na mięso i chcecie odpocząć po weekendowym obżarstwie, to polecam Wam ten przepis. 


Składniki:
- spaghetti 100-125g na osobę
- pół cukini pokrojonej w cienkie talarki
- papryczka chili drobno posiekana ( ja użyłam żółtej średniej w skali ostrości)
- łyżeczka tymianku suszonego
- szalotka drobno posiekana
- oliwa z oliwek czosnkowa (opcjonalnie 1 ząbek czosnku)
- olej z pestek winogron
- sok z połowy cytryny

Cukinię podsmażamy na odrobinie oliwy czosnkowej aż lekko się zrumienią. Odkładamy na bok. 



Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.

Na patelnię dolewamy jeszcze 2-3 łyżki oliwy, łyżkę oleju i podsmażamy szalotkę z papryczką i tymiankiem. Na koniec wciskamy sok z cytryny i wrzucamy cukinię. 

Makaron odcedzamy pozostawiając trochę wody w kubeczku. Wrzucamy z powrotem do garnka wlewamy sos, podlewamy wodą z makaronu jeśli konsystencja będzie za gęsta. Wszystko mieszamy.

Podajemy i smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz