niedziela, 4 sierpnia 2013

Chińszczyzna. Wieprzowina słodko - ostra.

Zanim zaczęłam swoje pierwsze chińskie danie, przejrzałam mnóstwo przepisów. Zasady przyrządzania są zazwyczaj takie same, więc łatwo tworzyć swoje indywidualne przepisy. Z resztą, zobaczcie sami. 


Składniki:

- ok. 150g makaronu chińskiego jajecznego*
- 150g poledwiczki wieprzowej cieniuto pokrojonej na plasterki i oprószone mąką ziemniaczaną
- pół dużej papryki czerwonej pokrojonej w kostki 1,5x1,5cm
- 5cm kawałek pora pokrojonego w cieniutkie słupki
- 3cm imbiru świeżego, drobno posiekanego
- 2 duże ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
- 1 papryczka chili ostra
- 1 średnia marchewka przekrojona na pół i pokrojona w cieniutkie słupki

Sos:
- 4 łyżki wody
- 3 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyzka oleju sezamowego
- 3 łyżki cukru brązowego

* świetny makaron można kupic w Marks&Spencer w cenie 5zł.


Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmażaj wszystkie warzywa, na średnim ogniu przez 3 - 4 minuty. 
Odłóż warzywa na talerz i na tej samej patelni na 1 łyżce oleju podsmaż mięso. Na dużym ogniu przez 1-2 minuty. Uważaj, bo może pryskać! 



Wrzuć warzywa z powrotem na patelnię, zmniejsz ogień na średni i wlej sos w dwóch partiach. Podsmażaj jeszcze przez 2-3 minuty aż sos zgęstnieje. 
Makaron przygotuj wg przepisu na opakowaniu. 

Podawaj makaron, a na nim sos. 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz