Składniki:
- ok. 150g makaronu chińskiego jajecznego*
- 150g poledwiczki wieprzowej cieniuto pokrojonej na plasterki i oprószone mąką ziemniaczaną
- pół dużej papryki czerwonej pokrojonej w kostki 1,5x1,5cm
- 5cm kawałek pora pokrojonego w cieniutkie słupki
- 3cm imbiru świeżego, drobno posiekanego
- 2 duże ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
- 1 papryczka chili ostra
- 1 średnia marchewka przekrojona na pół i pokrojona w cieniutkie słupki
Sos:
- 4 łyżki wody
- 3 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyzka oleju sezamowego
- 3 łyżki cukru brązowego
* świetny makaron można kupic w Marks&Spencer w cenie 5zł.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmażaj wszystkie warzywa, na średnim ogniu przez 3 - 4 minuty.
Odłóż warzywa na talerz i na tej samej patelni na 1 łyżce oleju podsmaż mięso. Na dużym ogniu przez 1-2 minuty. Uważaj, bo może pryskać!
Wrzuć warzywa z powrotem na patelnię, zmniejsz ogień na średni i wlej sos w dwóch partiach. Podsmażaj jeszcze przez 2-3 minuty aż sos zgęstnieje.
Makaron przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
Podawaj makaron, a na nim sos.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz