czwartek, 22 sierpnia 2013

Pierś z kurczaka w kremowym sosie z estragonem, szafranem i serem Bursztyn/Stary Oleander

Pierś z kurczaka w sosie. Proste, banalne, a może prostackie? Może i tak, ale ten przepis może Was zaskoczyć. Wygląda niepozornie, ale uwierzcie mi, że zestawienie smaków to strzał w 10! Pewnie znacie to uczucie, kiedy nadchodzi taki dzień, w którym wszystko się udaje. Tramwaj spóźnia się o 30sekund i dzięki temu nie spóźnicie się do pracy, a w sklepie uda Wam się stanąć do bezproblemowej kolejki i, jakimś cudem, nie brakuje kodu na opakowaniu. Wszystko idzie gładko i jest cudownie. Ja miałam właśnie taki dzień, kiedy wymyślałam ten przepis.
Zachęcam Was do spróbowania i oceny.




Składniki:
- 1 duża pierś kurczaka pokrojona w kostkę
- 3/4szkl bulionu ze szczyptą szafranu
- 3/4szkl śmietany 18% i jogurtu naturalnego (proporcje 1:1)
- łyżeczka estragonu suszonego
- 2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
- 1 większa szalotka pokrojona drobno
- 1/2 filiżanki startego sera (Bursztyn lub Stary Oleander z Biedronki;))
- oliwa z oliwek
- biały pieprz
- czarny świeżo mielony


Na patelni podsmażyć oliwę z szalotką, czosnkiem, estragonem i kurczakiem. Zaleć bulionem i gotować na małym ogniu przez kilka minut. Bulion częściowo odparuje. Dodać mieszkankę śmietany z jogurtem, gotujemy przez 5 - 8minut  aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dosypujemy ser. Trzeba mieszać aż się rozpuści i utworzy gęsty sos. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem, a na koniec odrobinę świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Wskazówka: w razie potrzeby można rozrzedzać sos bulionem lub zagęszczać śmietaną czy serem.

Podawać z makaronem lub ryżem. Świetnie smakowałby też z kaszą jęczmienną.

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz