Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 mała papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- oliwa z oliwek aromatyzowana rozmarynem (może być normalna)
- sól
- kilka kropel soku z limonki
Cukinię przekroić wzdłuż. Miąższ nakroić w kratkę. A skórkę nakłuć wykałaczką. Dzięki temu nadmiar wody z cukini wycieknie.
Do blendera wrzucić czosnek, papryczkę, zioła prowansalskie, sok z limonki i oliwa. Wszystko rozdrobnić i zmiksować.
Nie piszę, ile powinno być oliwy, bo to wszystko zależy od tego, jaką chcecie mieć konsystencję. Ja wolę gęstą marynatę. Zawsze możecie wlać odrobinę i później rozcieńczyć.
Teraz już pozostaje tylko posmarować cukinie i na grilla! Jeśli macie czas, to warto zostawić zamarynowane warzywo na jakiś czas aż wchłonie aromat.
Cukinia przygotowana w ten sposób może być samodzielnym daniem, ale też dodatkiem do grillowanych mięs.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz