czwartek, 15 sierpnia 2013

Grillowana cukinia w ostrej marynacie.

Sezon grillowy jeszcze trwa, a ja mam już dość szaszłyków i kiełbasek. Potrzebowałam odpoczynku od mięsa, więc postawiłam na cukinię. W tej wersji lubię ją najbardziej. Jest bardzo aromatyczna i dobrze doprawiona. Ostrości dodaje papryczka i czosnek. Z resztą, zobaczcie sami!



Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 mała papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- oliwa z oliwek aromatyzowana rozmarynem (może być normalna)
- sól
- kilka kropel soku z limonki

Cukinię przekroić wzdłuż. Miąższ nakroić w kratkę. A skórkę nakłuć wykałaczką. Dzięki temu nadmiar wody z cukini wycieknie. 


Do blendera wrzucić czosnek, papryczkę, zioła prowansalskie, sok z limonki i oliwa. Wszystko rozdrobnić i zmiksować. 


Nie piszę, ile powinno być oliwy, bo to wszystko zależy od tego, jaką chcecie mieć konsystencję. Ja wolę gęstą marynatę. Zawsze możecie wlać odrobinę i później rozcieńczyć. 
Teraz już pozostaje tylko posmarować cukinie i na grilla! Jeśli macie czas, to warto zostawić zamarynowane warzywo na jakiś czas aż wchłonie aromat. 
Cukinia przygotowana w ten sposób może być samodzielnym daniem, ale też dodatkiem do grillowanych mięs.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz