poniedziałek, 1 lipca 2013

Spaghetti carbonarrrra z fasolką szparagową

Kalendarzowe lato w pełni, a w warzywniaku jest już młoda fasolka szparagowa. Nie miałam ochoty na klasyczną fasolkę z bułką tartą zasmażaną. Pomyślałam o makaronie. Carbonara to jeden z moich ulubionych smaków i postanowiłam go połączyć z fasolką. 
Wyszło niespodziewanie pysznie. Lekko, świeżo i aromatycznie. 

Przepis dla Was poniżej;)

Składniki
125g boczku w kostkę
1,5 szkl. fasolki szparagowej pokrojonej na małe kawałki
makaron spaghetti - 2 porcje
łyżeczka masła
oliwa z oliwek
sól i pieprz
parmezan

Na sos:
2 żółtka
łyżka oliwy z oliwek
łyżka masła
2-3 łyżki śmietanki 30%
gałka muszkatołowa

Na patelni podsmażamy boczek, dodajemy fasolkę (wcześniej warto chwilę  ją zblanszować) i masło. Smażymy, aż tłuszcz z boczku się wytopi, a fasolka zmięknie. Gotujemy makaron z odrobiną oliwy i solą.



Składniki na sos mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Makaron odcedzamy. Pamiętajcie! Odlejcie trochę wody do filiżanki, bo może się później przydać.
Do makaronu dodajemy fasolkę z boczkiem i sos. Na wolnym ogniu mieszamy wszystko razem aż sos lekko zgęstnieje. Jeśli jest zbyt gęsty, możemy podlać wodą z makaronu. Sos powinien być gładki, aksamitny, niezbyt gęsty. 


Podajemy ze startym parmezanem.



Bardzo fajny przepis, który już wpisuję do mojego kulinarnego zeszytu! Wam też polecam serdecznie.



A! I jeszcze jedno... Białe wytrawne wino byłoby idealne do tego dania:) smacznego!

2 komentarze:

  1. W połączeniu z fasolką jeszcze nie jadłam, chętnie spróbuję ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ha! Parę dni temu robiłam prawie to samo - z niewielkimi modyfikacjami - ale, faktycznie, połączenie fasolki z makaronem też zaskoczyło mnie dobrym smakiem :)

    Pozdrawiam i czekam na ciąg dalszy!:)

    OdpowiedzUsuń