Składniki:
- knedliki
- 400g mięsa wieprzowego lub wołowego
- 1 duża cebula
- puszka pomidorów
- 1 średnia marchewka
- 2 papryki (czerwona i pomarańczowa)
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
- 1 łyżeczka czarnuszki
- solidny chlust czerwonego wina wytrawnego
- gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
- sól i świeżo mielony pieprz
W głębokim rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem. Wrzuć mięso pokrojone w kostkę i przesmaż z każdej strony. Podlej winem i poczekaj aż odparuje. Skręć ogień, wrzuć paprykę pokrojoną w kostkę, marchewkę w półtalarki i pomidory w puszce. Duś pod przykryciem przez minimum 2 godziny. W międzyczasie wsyp przyprawy.
Po dwóch godzinach mięso powinno być delikatne i miękkie, a sos nabrać właściwej konsystencji. Jeśli tak nie jest, po prostu gotuj jeszcze przez jakiś czas sprawdzając co 15 minut.
Podawaj z knedlami pokrojonymi w grube plastry i gotowe. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz