czwartek, 18 lipca 2013

Knedliki w towarzystwie gulaszu z papryką i czarnuszką.

Mój Misiek uwielbia wszystko, co czeskie. Dlatego bardzo częstym "daniem na życzenie" są knedliki z gulaszem. Kolorowe papryki wyglądają tak kusząco, więc zdecydowałam się na wersję węgierską. Dodałam moją ukochaną czarnuszkę. Możecie ją dostać w większych sklepach. To małe, czarne ziarenka. Ja ich używam do potraw mięsnych. Świetnie komponują się z przyprawami indyjskimi. Zapraszam Czechofilów na moją wersję knedlików z gulaszem. Wybaczcie, że tym razem knedlików nie zrobiłam sama...

Składniki:

- knedliki
- 400g mięsa wieprzowego lub wołowego
- 1 duża cebula
- puszka pomidorów
- 1 średnia marchewka
- 2 papryki (czerwona i pomarańczowa)
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
- 1 łyżeczka czarnuszki
- solidny chlust czerwonego wina wytrawnego
- gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
- sól i świeżo mielony pieprz



W głębokim rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem. Wrzuć mięso pokrojone w kostkę i przesmaż z każdej strony. Podlej winem i poczekaj aż odparuje. Skręć ogień, wrzuć paprykę pokrojoną w kostkę, marchewkę w półtalarki i pomidory w puszce. Duś pod przykryciem przez minimum 2 godziny. W międzyczasie wsyp przyprawy.

Po dwóch godzinach mięso powinno być delikatne i miękkie, a sos nabrać właściwej konsystencji. Jeśli tak nie jest, po prostu gotuj jeszcze przez jakiś czas sprawdzając co 15 minut.

Podawaj z knedlami pokrojonymi w grube plastry i gotowe. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz