czwartek, 3 października 2013

Pieczona dynia - idealna baza do wielu dań.

Jesień i dynia to dla mnie nieodłączne elementy. Lubię, kiedy w kuchni robi się pomarańczowo i pachnąco. 
Warto przygotować sobie bazę w postaci pulpy z pieczonej dyni i na tej podstawie dalej gotować. Jest idealna do zup, risotto, kopytek i wielu wielu innych.
Poniżej wskazówki, jak ją przygotować.


Weź dynię, umyj ją, wydrąż włókna i pestki. 


Pokrój dynię na dowolne kawałki. Skrop odrobiną oliwy i posyp nasionami kolendry, kminem rzymskim i kardamonem. Podczas pieczenia będzie pachniało obłędnie! Teraz piecz dynię przez ok 30min w 190stopniach. Sprawdź czy jest miękka.


Teraz tylko usuń skórkę i zmiksuj całość. Oto gotowa baza dyniowa! 

2 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda. Proszę o kolejne pomysły bo dość często Cię a dokłądnie Twoje kulinarne wyczyny podglądam. Przeglądając różne przepisy kulinarne dochodzę do wniosku, że proste w przygotowaniu potrawy są najsmaczniesze.
    A odbiegając od tematu widzę, że w kuchni też królują paski a la tapeta. Fajnie, fajnie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło czytać takie komentarze:) Dziękuję i liczę na stałą obecność;)

      A paseczki rzeczywiście bardzo lubię:)

      Usuń