Warto przygotować sobie bazę w postaci pulpy z pieczonej dyni i na tej podstawie dalej gotować. Jest idealna do zup, risotto, kopytek i wielu wielu innych.
Poniżej wskazówki, jak ją przygotować.
Weź dynię, umyj ją, wydrąż włókna i pestki.
Pokrój dynię na dowolne kawałki. Skrop odrobiną oliwy i posyp nasionami kolendry, kminem rzymskim i kardamonem. Podczas pieczenia będzie pachniało obłędnie! Teraz piecz dynię przez ok 30min w 190stopniach. Sprawdź czy jest miękka.
Teraz tylko usuń skórkę i zmiksuj całość. Oto gotowa baza dyniowa!
Smakowicie wygląda. Proszę o kolejne pomysły bo dość często Cię a dokłądnie Twoje kulinarne wyczyny podglądam. Przeglądając różne przepisy kulinarne dochodzę do wniosku, że proste w przygotowaniu potrawy są najsmaczniesze.
OdpowiedzUsuńA odbiegając od tematu widzę, że w kuchni też królują paski a la tapeta. Fajnie, fajnie.
Pozdrawiam
Bardzo miło czytać takie komentarze:) Dziękuję i liczę na stałą obecność;)
UsuńA paseczki rzeczywiście bardzo lubię:)