Ten przepis powstał z kilku eksperymentów i muszę nieskromnie stwierdzić, że jest genialny! Risotto można traktować jako samodzielne danie. Na wierzch proponowałabym tylko położyć kilka plasterków sera koziego, najlepiej rolady.
Na risotto dyniowe:
- dwie porcje ryżu do risotto (ok 80g/osobę)
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 szkl. białego wina wytrawnego
- 100ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- płaska łyżeczka tymianku
- pół szklanki soku pomarańczowego
- 100 ml wody po moczeniu grzybów (grzyby przydadzą się do roladek)
- 6 łyżek pulpy dyniowej (przepis na nią znajdziesz tu)
- woda - tyle, ile przyjmie risotto:)
- 1 łyżka masła
- oliwa z oliwek
- parmezan
- sól i biały pieprz
Roladki z kurczaka:
- 1 pierś z kurczaka rozpita na cienki plater
- 2 plastry szynki mocno wędzonej (szwarcwaldzka, parmeńska itp)
- kilka grzybów suszonych (wcześniej namoczonych)
- mała szalotka drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku pokrojonego w cieniutkie plasterki
- 1 łyżka startego parmezanu
- płaska łyżeczka masła
- świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
Polecam podawać je z risotto dyniowym. Równie pyszne byłyby z kaczą pęczak i świeżą natką pietruszki.
- 1 szkl. białego wina wytrawnego
- 100ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- płaska łyżeczka tymianku
- pół szklanki soku pomarańczowego
- 100 ml wody po moczeniu grzybów (grzyby przydadzą się do roladek)
- 6 łyżek pulpy dyniowej (przepis na nią znajdziesz tu)
- woda - tyle, ile przyjmie risotto:)
- 1 łyżka masła
- oliwa z oliwek
- parmezan
- sól i biały pieprz
Na patelni rozgrzewamy oliwę z czosnkiem, skórką pomarańczową i ryżem - smażymy aż się zeszkli. Wlewamy wino i gotujemy na średnim ogniu do odparowania i wchłonięcia. Teraz po kolei podlewamy następującymi składnikami (przed dodaniem kolejnego odczekujemy aż ryż wchłonie poprzedni płynny składnik): sok pomarańczowy, mleko kokosowe, woda z grzybów pulpę dyniową i wodę. Kiedy risotto jest już al dente, wsypujemy tymianek i doprawiamy białym pieprzem i solą. Przed podaniem dodajemy masło, wszystko mieszamy i gotowe. Na wierzchu odrobina parmezanu.
Roladki z kurczaka:
- 1 pierś z kurczaka rozpita na cienki plater
- 2 plastry szynki mocno wędzonej (szwarcwaldzka, parmeńska itp)
- kilka grzybów suszonych (wcześniej namoczonych)
- mała szalotka drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku pokrojonego w cieniutkie plasterki
- 1 łyżka startego parmezanu
- płaska łyżeczka masła
- świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
Na patelni przesmażamy grzyby z szalotką, czosnkiem i oliwą. Rozkładamy szynkę, na nią pierś z kurczaka, posypujemy parmezanem. Układamy grzyby i masło oraz solidnie posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Całość zwijamy w roladkę. Powinna się obyć bez wykałaczek, ale jeśli są potrzebne to śmiało:)
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190stopni przez 30minut.
Polecam podawać je z risotto dyniowym. Równie pyszne byłyby z kaczą pęczak i świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz