niedziela, 27 października 2013

Sałatka z fasolą mung.

Brakuje Wam czasem pomysłu na lekką kolację? Ja mam często ten problem. Nie chcę jeść cały czas kanapek:] 
Mam dla Was przepis na fajną sałatkę, którą można serwować z chipsami z szynki wędzonej lub w wersji wegetariańskiej. 


Składniki:

- garść fasoli mung (znacznie zwiększa swoją objętość po ugotowaniu)
- mała papryka pomarańczowa lub czerwona (drobna kosteczka)
- ogórek szklarniowy (drobna kosteczka)
- mała cebula (drobna kosteczka)
- sok z połówki cytryny
- pół pęczka natki pietruszki (drobno posiekana)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- 6 plasterków szynki parmeńskiej (po 2 na osobę)

Fasolę ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ostudź ją. Szynkę smaż na suchej patelni aż powstaną "mięsne chipsy". Pozostałe składniki wymieszaj. Zostaw na 10min, żeby smaki przeniknęły się. Podawaj z "chipsami" i bagietką. 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz