- 1szkl. pomarańczowej soczewicy
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 płaska łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- sos sojowy do smaku
- sok z połowy limonki
- 1 łyżka oleju roślinnego
- bulion lub woda - 2 puszki po pomidorach
- szczypta czarnuszki
W głębokim rondlu podsmażamy na oleju szalotkę, czosnek, imbir, przyprawy i olej sezamowy. Po chwili wrzucamy soczewicę, po 2-3 minutach dodajemy pomidory, bulion/wodę i dusimy pod lekko uchyloną przykrywką przez 15-20minut. Doprawiamy mleczkiem kokosowym, sosem sojowym i sokiem z limonki. Jeśli zupa będzie za gęsta, zawsze można podlać ją wodą. Zupa jest bardzo aromatyczna, więc nie ryzykujesz rozwodnienia.
Jest pyszna, szybka i łatwa. Polecam gorąco!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz