Dzisiaj przed Wami długo obiecywana zupa kukurydziana. Sezon na kukurydzę w pełni, więc warto to wykorzystać. Mi zawsze przypomina dzieciństwo i rowerowe wyprawy na pole, żeby podkraść kilka kolb. Wtedy wydawało się to bardzo niewinne:) Ale za to jak smakowało! Zdobyte z narażeniem życia i zdrowia! Przecież uciekając na rowerach, przy takiej prędkości zdarzyć się mogło wszystko;)
Wracając do zupy. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, o ile macie bulion. Ja często gotuję duży garnek i zamrażam kilka porcji w pojemnikach. Później mam gotową podstawę do zupy albo risotto. Bardzo przydatna sprawa. Zaoszczędza sporo czasu.
Jeszcze jedna wskazówka. Moja zupa to taki "półkrem". Akurat w tej wersji wolę, kiedy kukurydza nie jest zmiksowana idealnie, ale drobinki są dość intensywnie wyczuwalne. W konsystencji też spora dowolność. Jeśli jest dla Was za rzadka/gęsta, dozujcie bulionem aż uzyskacie ulubioną konsystencję.
Składniki (4 porcje):
Zupa
- 1 litr bulionu
- ziarna z 1,5 kolby kukurydzy (postawić kolbę pionowo i odciąć nożem ziarna z góry do dołu)
- łyżeczka kurkumy
- łyżka jogurtu naturalnego
- filiżanka startego sera Bursztyn lub Stary Oleander
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Na patelni przesmażamy kukurydzę z kurkumą. Kiedy nabierze koloru, dolewamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 - 15minut. Ważne, żeby kukurydza była miękka. Miksujemy blenderem ręcznym, dodajemy jogurt, doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Przed podaniem posypujemy startym serem.
Kukurydza z patelni
- ziarna z 0,5 kolby kukurydzy
- 1 papryczka chili nieduża
- olej z pestek winogron
- pół łyżeczki curry
- szczypta papryki słodkiej
Na rozgrzanym oleju przesmażamy kukurydzę z drobno posiekanym chili, curry i słodką papryką.
Smażymy aż kukurydza lekko zmięknie, ale będzie sprężysta i soczysta.
Dodatkowo
- szynka prosciutto (po 2 plastry na osobę)
Robimy chipsy! Na suchą, rozgrzaną patelnię teflonową wrzucamy plastry szynki. Bardzo szybko się skurczą i wytopi się z nich większość tłuszczu. To będzie trwało dosłownie 1-2minuty na stronę.
Podajemy zupę rozlewając najpierw wywar, posypując serem, na to kukurydza z patelni i obok chipsy z szynki.
Smacznego:)
Wygląda wspaniale:) Tak, czytam bloga;)
OdpowiedzUsuńHa! Dzięki:)
OdpowiedzUsuń