Tutaj wersja szybsza, bo z pomidorów z puszki. Mam nadzieję, że Was przekonam do tej wersji.
Składniki:
- 2 puszki pomidorów z puszki
- 1 puszka bulionu (użyj tej po pomidorach)
- 1 puszka wody
- 2 ząbki czosnku w plasterkach
- pół łyżeczki oregano suszonego
- łyżeczka cukru
- pieprz
- makaron
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- lubczyk
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
Na oliwie podsmaż czosnek z oregano aż się zrumienią. Wrzuć pomidory, cukier, lubczyk i duś pod przykryciem przez 15minut. Dolej bulion, wodę, przecier i dalej gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15-20minut.
Całość przecedź usuwając resztki pomidorów, lubczyk. Dopraw do smaku. Zupa ma dość gęstą konsystencję.
Podawaj z makaronem i natką pietruszki. Możesz dodać odrobinę śmietany lub mleka dla złagodzenia smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz