czwartek, 27 czerwca 2013

Kurkowo. Polędwica z kurkami, puree i sałatą.


Udało się! Wytrzymałam z małym głodem, nie zjadłam niczego na szybko i ugotowałam pyszny obiad! Polecam polędwiczki wieprzowe, bo mięso jest pyszne i łatwe w przygotowaniu. Gdyby mój głód był jeszcze trochę mniejszy, pokusiłabym się o przygotowanie jej sous vide (długie pieczenie w niskiej temperaturze). 
Poniżej przepis. Trochę "na oko", ale inaczej nie umiem:)

Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa (ok. 350g)
100g kurek
Śmietana 12%
Rozmaryn świeży - 2 gałązki
Masło 
Oliwa
Sól i pieprz

Na puree:
5 niedużych ziemniaków
2 łyżki śmietany 12%
1 łyżka masła
Gałka muszkatołowa
Świeżo mielony pieprz

Sałata
1 łyżka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz

Polędwiczkę marynuję w oliwie i rozmarynie oraz grubomielonym pieprzu. Smażę na patelni. Rozgrzanym masłem z oliwą. Najpierw na mocnym ogniu, a jak obsmażę z każdej strony, wtedy skręcam gaz i podduszam jeszcze 8-10minut pod przykryciem.

Na osobnej patelni podsmażam kurki na maśle z oliwą, dodaję śmietanę, sól, pieprz i kilka kropel soku z cytryny. Gotuję aż sos zgęstnieje.

Ugotowane ziemniaki miksuję blenderem ("żyrafką"). Dodaję składniki i już. Konsystencja jest kremowa i lekko ciągutkowa, jakby były z serem:)

Podaję tak: puree, na to plastry polędwiczki, sos kurkowy i obok sałata z vinegrette.

Smacznego!

A to fotki;)



A to moje odkrycie z Piotra i Pawła: Coca Cola Waniliowa! Jest przepyszna!




4 komentarze:

  1. Wszystko wygląda przepysznie ! Aż chcę się gotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkie marynowane grzyby i kurki w śmietanie! <3
    Na pewno zrobię Twoje danie, bo aż mi ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sezon kurkowy nie jest długi, więc radzę się pospieszyć:)

    OdpowiedzUsuń