Składniki:
- 100 g wołowiny mielonej (najlepiej zmielić samemu)
- dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa
- 1 małe awokado
- 2 - 3 plasterki camemberta (ja użyłam tego o niższej zawartości tłuszczu)
- 2 - 3 plasterki ostrej papryczki
- sok z cytryny
- 1/3 łyżeczki musztardy Dijon
- kilka kropel sosu worcester
- szczypta tymianku (najlepiej świeży, ale może być suszony)
- solidna szczypta kuminu i czarnuszki
- sól i pieprz
- odrobina wody
- olej do smażenia
Awokado rozgniatamy na pastę i dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Odstawiamy do schłodzenia.
Do zmielonej wołowiny dodajemy sos worcester, musztardę, tymianek, kumin, czarnuszkę, odrobinę zimnej wody i szczyptę soli i pieprzu. Nie za dużo, bo sos jest słony. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
W piekarniku ustaw funkcję grill lub pieczenie od góry, włóż pieczywo i opiekaj przez chwilę.
Kiedy mięso jest gotowe wyłóż je na jedną kromkę, połóż papryczkę, camembert i zapiekaj przez chwilę aż ser się rozpuści. Teraz tylko dodaj pastę z awokado i przykryj drugą kromką chleba.
Smacznego zdrowego burgera:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz